Mainonnan eettinen neuvosto
Vaikuttajamarkkinointi ja Mainonnan eettinen neuvosto
Vaikuttajamarkkinointi ja Mainonnan eettinen neuvosto
ICC:n (International Chamber of Commerce eli Kansainvälinen kauppakamari) markkinointisäännöt ovat paketti ohjeita ja sääntöjä, jotka ala on siis laatinut omia jäseniään varten. Säännöillä halutaan vahvistaa kuluttajien luottamusta markkinointiin. Näitä markkinointisääntöjä tulkitsee alan itsesääntelyelimet, Suomessa Mainonnan eettinen neuvosto.
(katso lisää ICC:n markkinointisäännöistä tästä)
Mainonnan eettinen neuvosto antaa lausuntoja mainonnan eettisten arvojen ja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Päätökset siis perustuvat ICC:n markkinointisääntöihin ja Neuvoston omiin markkinointiperiaatteisiin.
Neuvosto käsittelee lausuntopyyntöjä kuluttajan, elinkeinonharjoittajan, järjestöjen tai viranomaisen pyynnöstä. Vaikuttajamarkkinoinnin piilomainontaa koskevat lausuntopyynnöt tulevat lähes poikkeuksetta kuluttajilta.
Neuvosto vastaa lausuntopyyntöihin antamalla joko huomautuksen tai vapauttavan lausunnon.
Markkinointisäännöt ovat paketti ohjeita ja sääntöjä, jotka ala on laatinut omia jäseniään varten. Säännöillä halutaan vahvistaa kuluttajien luottamusta markkinointiin.
ICC:n markkinointisääntöjä tulkitsee alan itsesääntelyelimet, Suomessa Mainonnan eettinen neuvosto. Neuvosto antaa pyynnöstä lausuntoja ja ne ovat luonteeltaan suosituksia. Tästä syystä ne eivät siis sisällä sanktiota tai ole muuten sitovia. Kuluttajansuojalakia koskevassa hallituksen esityksessä on kuitenkin mainittu, että markkinoinnin sopimattomuuden arvioinnissa voidaan käyttää lähteenä ICC:n markkinointisääntöjä.
Markkinointisännöt eivät siis vastaa lakia, mutta sääntöjä noudattamalla voi osoittaa toimivansa huolellisesti, ammattimaisesti ja vastuullisesti.
ICC:n markkinointisääntöjen artiklat ovat paljon yksityiskohtaisempia ja ajantasaisempia, kuin markkinointia koskevat pykälät. Ne ovat siis erinomainen tulkinta-apu siihen, millainen markkinointi on ok.
Mainonnan eettinen neuvosto tulkitsee ICC:n (International Chamber of Commerce eli Kansainvälinen kauppakamari) markkinointisääntöjä. ICC on kansainvälisen elinkeinoelämän järjestö, jonka markkinointisäännöt ovat jo vuodesta 1937 muodostaneet pohjan alan eettiselle ja vastuulliselle markkinoinnille. Markkinointisäännöt ovat paketti ohjeita ja sääntöjä, jotka ala on siis laatinut omia jäseniään varten. Säännöillä halutaan vahvistaa kuluttajien luottamusta markkinointiin.
Näitä markkinointisääntöjä tulkitsee alan itsesääntelyelimet, Suomessa siis Mainonnan eettinen neuvosto. ICC:n markkinointisääntöjen artiklat ovat paljon yksityiskohtaisempia ja ajantasaisempia, kuin markkinointia koskevat pykälät. Ne ovat siis erinomainen tulkinta-apu siihen, millainen markkinointi on ok.
Mainonnan eettinen neuvosto tulkitsee ICC:n markkinointisääntöjä ja antaa näin ollen käytännön ohjeita siihen, mitä säännöillä tarkoitetaan ja kuinka niitä tulisi noudattaa. Neuvosto antaa lausuntoja pyynnöstä ja ne ovat luonteeltaan suosituksia. Tästä syystä ne eivät siis sisällä sanktiota tai ole muuten sitovia.
Kuluttajansuojalakia koskevassa hallituksen esityksessä on kuitenkin mainittu, että markkinoinnin sopimattomuuden arvioinnissa voidaan käyttää lähteenä ICC:n markkinointisääntöjä. Tuomioistuin on näin useasti tehnytkin. Näin ollen markkinointisäännöillä (ja tätä kautta myös sääntöjä tulkitsevilla Neuvoston ratkaisuilla) on myös ihan lainsäädännöllinen kytkös.
Markkinointisäännöt ja markkinointia koskevat lakipykälät ovat myös pitkälti yhteneviä, joten markkinointia koskevat säännökset ja Neuvoston ratkaisut antavat erinomaisia tulkintaohjeita siihen, kuinka tuomioistuin saattaisi asioihin samassa tilanteessa suhtautua.
Markkinointisännöt eivät siis vastaa lakia eikä niitä tulkitsevan Neuvoston ratkaisut vastaa tuomioistuinratkaisuja, mutta sääntöjä ja lausuntoja noudattamalla voi osoittaa toimivansa huolellisesti, ammattimaisesti ja vastuullisesti.
Huomionarvoista on myös se, että Neuvoston lausunnot saattavat nousta otsikoihin ja ne keräävät usein osakseen laajaakin huomiota. Tämä voi aiheuttaa mainehaittoja sekä vaikuttajalle että markkinoivalle yritykselle.
Lisäksi lausunnot ovat julkisia. Eräässä tapauksessa markkinoivan yrityksen edustaja vastasi Neuvoston lausuntopyyntöön seuraavasti:
”Minä en voi yhtään mitään sille, että kirjoituksesta puuttuu merkintä. Tehkää tekin jotain järkevää ja lopettakaa yritysten ja yrittäjien typerä kiusaaminen tyhjänpäiväisillä asioilla. – – On se kumma, että kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä. Menisivät töihin niin olisi muutakin ajateltavaa.”
Julkisten lausuntojen ja mahdollisten mainehaittojen vuoksi lausuntopyyntöihin kannattaa siis suhtautua vakavasti ja niihin on syytä vastata ammattimaisesti.
Kyllä. ICC:n markkinointisäännöt ovat olennainen osa sääntelypakettia, jotka markkinoinnissa ja sen lainmukaisuudessa on syytä ottaa huomioon. Näin ollen myös markkinointisääntöjä tulkitsevan Neuvoston ratkaisut on syytä huomioida vaikuttajamarkkinoinnissa.
Jäitkö kaipaamaan lisätietoa?
Katso kattavat ja ilmaiset vaikuttajamarkkinoinnin lakiohjeet täältä!
Laita meille viestiä, olisi kiva olla avuksi!
HE 32/2008.
Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n markkinointisäännöt, ICC.
Kansainvälisen kauppakamarin markkinointisäännöt, Keskuskauppakamari.
Määttä, Tapio, Soft law kansallisen oikeuden lähteenä, s. 337-460. Julkaisussa: Oikeustiede: Suomalaisen lakimiesyhdistyksen vuosikirja 2005.
Neuvonen, Riku, Tapaoikeus oikeuslähdeopissa. Lakimies 3/2006, s- 405-432.
Paloranta, Paula, Markkinoinnin etiikka käytännössä. Alma talent Oy 2014.
Viitanen, Klaus, Markkinointioikeus. Kauppakamari 2017.