Tekijänoikeus
Tekijänoikeudet ja tekijänoikeuksista ymmärrettävästi.
Tekijänoikeudet ja tekijänoikeuksista ymmärrettävästi.
Tekijänoikeus syntyy automaattisesti ja heti sille, joka luo teoksen.
Teos voi olla mitä tahansa, mitä luot itse. Ainoat kriteerit ovat, että
Voit omistaa tekijänoikeudet mihin tahansa luomaasi sisältöön, esimerkiksi kappaleeseen, kuvatekstiin, videoon tai mihin tahansa luovan työn tuotokseen.
Esim. Julkaiset videon, jossa soitat säveltämäsi kappaleen.
Tadaa! Omistat tekijänoikeudet kappaleeseen, mutta myös tekemääsi videoon.
Tekijänoikeus antaa sinulle yksinoikeuden määrätä teoksen käyttämisestä. Sinun tekemän kappaleen kopiointi, myynti tai esittäminen on siis kiellettyä (ellei kappaleen käytöstä ole sovittu).
Tekijänoikeus käsittää myös oikeuden pyytää korvausta teoksen käyttämisestä. Useamman luovaa työtä tekevän palkka muodostuukin näistä korvauksista. Esim. musiikin käyttämisestä maksetaan korvauksia, jotka jaetaan laulajan, tuottajan, sanoittajan ja muiden kesken. Tekijänoikeus siis mahdollistaa tekijän toimeentulon ja työn jatkumisen. Jos kuka tahansa voisi omia tekemäsi kappaleen ja kerätä siitä korvaukset, ketään tuskin kiinnostaisi julkaista uutta musiikkia.
Poikkeuksiakin on. Tekijänoikeus on voimassa joko 50 tai 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta, jonka jälkeen teosta voi käyttää vapaasti maksutta ja ilman lupaa. Poikkeuksia liittyy myös mm. kirjastoihin, museoihin ja siteeraamiseen. Myös yksityinen käyttö on ok: et tarvitse lupaa siihen, että Spotify pauhaa kaveriporukan illanistujaisissa.
Tekijänoikeudet liittyvät vaikuttajamarkkinointiin siten, että esim. kaupallisesta yhteistyöstä sovittaessa täytyy sopia myös siitä, kuinka toisen tekijänoikeuksia voi käyttää.
Yritys ei voi käyttää kaupallisen yhteistyön alaista sisältöä, ellei siitä ole erikseen sovittu.
Sovittavaksi tulee siis esim. se, kuinka yritys saa käyttää tuotettua materiaalia tai sisältöä. Useat vaikuttajat tai sisällön tuottajat antavat materiaalin käytölle tietyn hinnan, joka perustuu esimerkiksi käytön kestoon.
Toisaalta yrityksen täytyy myös luovuttaa tiettyjä oikeuksia vaikuttajalle tai sisällön tuottajalle. Yrityksen täytyy esimerkiksi antaa vaikuttajalle oikeudet sen nimen tai logon käyttöön, mikäli niitä tarvitaan kaupallisessa yhteistyössä tai sovitussa kampanjassa.
Tekijänoikeuksista kannattaa muistaa ainakin se, tekijänoikeus on yksinoikeus: vain sinä omistat oikeudet luomaasi materiaaliin ellet siitä toisin sovi. Huomioi, että voit siis pyytää erillistä korvausta materiaalisi käytöstä.
Kunnioita myös muiden tekijänoikeuksia. Vaikka some ja internet ovat tehneet kopioimisesta helpompaa kuin koskaan, ei se silti lähtökohtaisesti ole sallittua. Älä siis käytä muiden materiaalia ilman lupaa! 💟
Tsekkaa Somelaw:n blogikirjoitukset alta!