Somelaw – 18.06.2021

Vaikuttajan eri yritysmuodot & verotus (osa 3)

Tiesitkö, että sisällöntuottajan valitsemalla yritysmuodolla on merkitystä myös verotuksessa? Yritysmuoto vaikuttaa esimerkiksi tuloveroon ja siihen milloin ja miten verot ilmoitetaan. Lue tästä artikkelista lisää siitä, miten eri yritysmuotojen verotus eroaa toisistaan ja mikä yritysmuoto sinulle sisällöntuottajana on juuri se oikea.

Lyhyesti

Sisällöntuottaja voi toimia harrastuspohjalta yksityishenkilönä tai halutessaan perustaa yrityksen ja harjoittaa toimintaansa toiminimellä tai osakeyhtiön kautta. Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä, mutta jokaisessa on omat seikkansa, jotka on otettava huomioon sometulojen verotuksessa.

Artikkelin luettuasi tiedät:

 • Eri yritysmuodoista, jotka sopivat sisällöntuottajalle;
  • yksityishenkilönä toimiminen,
  • kevytyrittäjyys,
  • toiminimi,
  • osakeyhtiö,
 • Miten eri yritysmuotojen verotus eroaa toisistaan,
 • Miten hoidat verotuksen oikein.

Yksityishenkilönä, sometulojen verotus

Kun toimit yksityishenkilöä sosiaalisen median sisällöntuottajana eli tuotat kaupallista sisältöä sosiaalisen median kanavillesi ilman, että sinulla on esimerkiksi toiminimeä tai yritystä, verotus tapahtuu sinun veroilmoituksesi kautta.

Sinun tulee siis itse ilmoittaa veronalaiseksi tuloksi kaikki sometulosi. Tämän tekeminen onnistuu esitäytetyn veroilmoituksen avulla OmaVero-palvelussa keväällä, yleensä huhti- toukokuussa. Esitäytetystä veroilmoituksesta voit tarkistaa ilmoitetut tulosi ja täydentää niitä.

Jos olet esim saanut viime vuonna tuloja kolmesta kaupallisesta yhteistyöstä, merkitse nämä veroilmoituksellesi. Vinkki 5! Pidä itselläsi kirjaa tehdyistä yhteistöistä ja muista tuloista, tämä helpottaa veroilmoituksen täyttämistä.

Voit myös ilmoittaa tuloihin kohdistuvat menot. Jos olet esimerkiksi hankkinut kameran tai ring lightin, voit ilmoittaa ne vähennyksiksi veroilmoituksellasi. Myös menoista kannattaa pitää kirjaa ilmoituksen tekemisen helpottamiseksi.

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on vaihtoehto kun haluat toimia yrittäjänä, mutta toimintasi ei ole vielä laajentunut päätoimiseksi. Esimerkiksi silloin, jos yritystoimintasi on pienimuotoista, teet töitä oman työsi ohella, tulosi ovat suhteellisen pieniä tai jos haluat, että joku muu hoitaa kaikki hallinnolliset asiat puolestasi. Kevytyrittäjyydessä, kevytyrittäjyyttä tarjoava palvelu hoitaa kirjanpidon, laskutuksen sekä muun  byrokration ja hallinnollisen puolen sinun puolestasi. Palvelun kautta voit laskuttaa asikasta ja palvelu ottaa sinulta laskusta pienen prosentin korvaukseksi.

Verotuksellisesti kevytyrittäjyys kuitenkin tarkoittaa sitä, että kevytyrittäjä on yksityishenkilö joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakkopidätyksen. Kevytyrittäjänä toimiessäsi sinun saama tulosi lasketaan yhteen muiden asiotulojen kanssa kuten esimerkiksi päätoimisen työsi kanssa ja verotus tapahtuu samalla ennakonpidätysprosentilla. Olethan siis tarkkana veroprosenttisi kanssa, jotta et joudu maksamaan jälkiveroa.

Kevytytittäjyydestä siirtymistä toiminimeen tai osakeyhtiöön kannattaa harkita kun tulot alkavat kasvaa ja käyttämäsi palvelun korvaus palkkioista alkaa olemaan sitä luokkaa, että voisit palkata summalla myös oman kirjanpitäjän yritykselle.

Toiminimi sometuloille

Toiminimen perustaminen sometuloillesi voi olla järkevä vaihtoehto, kun tuloja alkaa kertymään enemmän ja säännöllisemmin. Perustaessasi toiminimen sometulot kuuluvat yritystoimintaasi ja toimit elinkeinonharjoittajana.

Toiminimiyrittäjä maksaa pääsääntöisesti verot ennakkoveroina, mikä tarkoittaa sitä, että yrittäjä ilmoittaa arvion yritystoiminnan tuloista vuoden aikana ja verot maksetaan tämän perusteella. Verovuoden päättyessä lopullinen verotus tapahtuu elinkeinotoiminnan veroilmoituksella. Sen avulla tarkastetaan ja ilmoitetaan lopulliset toiminnan tulot ja menot. Elinkeinotoiminnan veroilmoituksen määräpäivä on 1.huhtikuuta.  Mikäli käy ilmi, että veroja ei ole maksettu riittävästi tai niitä on maksettu ennakkoveroina liikaa, maksetaan puuttuva summa täydennys  -tai jäännösveroina taikka vaihtoehtoisesti veronpalautuksina takaisin toiminimiyrittäjälle.

Toiminimiyrittäjän täytyy lisäksi tarkistaa, oletko arvonlisäverollinen. Jos toimintasi ylittää 15 000 euroa vuodessa, olet myös arvonlisäverollinen.  Tämä tarkoittaa sitä, että toiminimi täytyy ilmoittaa arvonlisäverollisten rekisteriin ja sinun täytyy lisätä laskuihin  alv.

Jos nämä asiat tuntuvat vaikeilta, kannattaa harkita kirjanpitäjän hankkimista! Kirjanpitäjä avustaa kirjanpidon lisäksi myös veroasioissa.

Sometulot ja osakeyhtiö

Osakeyhtiö yritysmuotona sometuloille on hyvä vaihtoehto, jos sosiaalisesta mediasta tulee päätoiminen elinkeino ja tulot kasvavat melko suuriksi. Osakeyhtiössä vaikuttaja voi itse päättää,  kuinka paljon hän nostaa palkkaa yrityksestään. Sisällöntuottajan tuloveroprosentti määräytyy suoraan sen mukaan.

Koska osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen, sometulot kuuluvat osakeyhtiössä yritystoimintaan ja tulot ja menot osakeyhtiön kirjanpitoon, jonka perusteella osakeyhtiö tekee veroilmoituksen. Osakeyhtiön veroilmoitus tulee jättää viimeistään 4 kuukauden jälkeen tilikauden päättymisestä. Koska osakeyhtiön kirjanpito on monimutkaisempaa, osakeyhtiön kannattaa aina hankkia oma kirjanpitäjä, joka auttaa kirjanpidossa sekä esimerkiksi verotuksessa.

Otathan myös huomioon, että sometoiminnasta saatujen tuotelahjojen katsotaan kuuluvan osakeytiöllesi toimiessasi osakeyhtiön alla. Tämä perjaattessa tarkoittaa sitä, että halutessasi tuotteen yksityiseen käyttöösi sinun täytyy merkata tämä ns “palkaksesi”, jota kautta tuotteet tulevat myös  omiin palkkana verotettaviin tuloihisi.

Esim. Mira tuottaa sisältöä osakeyhtion alla. Mira saa yhteistyöstä vaatteita myyvän verkkokaupan kanssa 300 euron rahapalkkion sekä 200 euron edestä valitsemiaan vaatteita. Mira haluaa vaatteet  myös yksityiseen käyttöönsä. Miran täytyy merkitä vaatteiden arvo seuraavaan nostamaan palkkaansa.

Osakeyhtien tulojen ylittäessä 15 000 euroa vuodessa, myös osakeyhtiö on arvolisäverovelvollinen. Katso lisätietoa tästä edellisestä kappaleesta!

Kurkkaa tästä vielä Somelawn tähän sopivat palvelut

Yritykselle

 1. Neuvontaa verotukseen tästä
 2. Soppariapuriin pääset tästä 

Missä tahansa asiassa, ota alta yhteyttä. Olisi kiva olla avuksi!

Jätä yhteystietosi, niin jatketaan siitä

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Jos sisältö kiinnosti, tilaa tästä uutiskirjeemme!

Emme spämmäile turhia! Lähetämme sinulle viestiä, kun samanlaista luettavaa on taas saatavilla.

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Lue myös nämä

Tässä vielä lisää luettavaa sinulle.

Lainmukaiset arvonnat ja markkinointi­arpajaiset

Miten arvonta järjestetään lainmukaisesti? Lue tästä!

Vaikuttajan verotus- sarja: Vaikuttajan verovähennykset & arvonlisä­verollisuus (Osa 4)

Tiedätkö mitä menoja voit vähentää sometulojesi verotuksesta? Entä milloin olet arvolisäverollinen ja mitä arvolisäveroprosenttia tulee käyttää milloinkin?

Vaikuttajan verotus – sarja : Palkkiomuodot (osa 2)

Mistä kaikesta sisällöntuottajan tulee maksaa veroa? Tiedätkö, mitä eroa on tuotelahjalla ja mainoslahjalla sekä niiden verotuksella? Lue tästä artikkelista!

Somelaw

Tilaa meidän uutiskirje tästä!

Pysy perillä pykälistä ja tilaa tästä uutiskirjeemme. Älä huoli, emme lähetä turhia viestejä.

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.