Somelaw – 18.06.2021

Vaikuttajan verovähennykset ja arvonlisä­verollisuus

Tiedätkö mitä menoja voit vähentää sometulojesi verotuksesta? Entä milloin olet arvolisäverollinen ja mitä arvolisäveroprosenttia tulee käyttää milloinkin?

Lue tästä artikkelista lisää!

Lyhyesti

Sisällöntuottajan verovähennyksiä ei kannata unohtaa. Sometulojen hankkimiseen liittyvät pienhankinnat voi yleisesti vähentää tuloverosta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi puhelin jolla kuvaat saattaa olla vähennyskelpoinen.

Sisällöntuottaja on lähtökohtaisesti aina arvonlisäverovelvollinen toimiessaan toiminimellä tai osakeyhtiön alla ja kun niiden tulot ylittävät 15 000 euroa vuodessa.  Sisällöntuottajan  ALV- prosentti laskutettaessa on yleensä 24 prosenttia.

Artikkelin luettuasi tiedät:

  • Sisällöntuottajan verovähennyksistä,
  • Sisällöntuottajan tappioista & niiden verovähennyksistä,  
  • Milloin olet arvonlisäverollinen ja
  • Mitä arvonlisäveroa käyttää milloinkin.

Sisällöntuottajan verovähennykset

Sisällöntuottajana voit myös tehdä verovähennyksiä, joita ei kannata unohtaa. Verovähennys mahdollisuuksia on useita. Esimerkiksi sisällöntuottajan pienhankintoja on helppo verovähentää. Jos esimerkiksi tarvitset sisällöntuotto työssäsi puhelinta tai kameraa ja käytät niitä pääsääntöisesti työssäsi,  ne ovat vähennyskelpoisia hankintoja.

Jos toimit harrastuspohjalta yksityishenkilönä voit merkitä hankintoja ja kuluja henkilökohtaisella veroilmoituksella tulonhankkimisvähennyksinä.

Toimiessasi osakeyhtiön tai toiminimen alla voit tuloverotuksessa vähentää ne menot, jotka liittyvät suoraan tulojen hankkimiseen. Vähennykset voi maksaa suoraan firman tililtä ja kuitit täytyy säilyttää kirjanpidon tueksi. Jos sinulla on kirjanpitäjä, toimitat kuitit vähennyksistä suoraan hänelle.

Pienhankinta vähennys

Lain mukaan kerralla kuluksi voidaan vähentää sellainen käyttöomaisuus, jonka:

  1. Arvoitu käyttöikä on enintään 3 vuotta tai
  2. Hankintameno on korkeintaan 1200e, jolloin kyseessä on pienhankinta
  • Esim. Jos olet hankkinut 800 eurolla matkapuhelimen, jota käytät pääsääntöisesti työssäsi sisällöntuottajana voit vähentää sen arvon (800e) pienhankintana.

Pienhankinnat ja muut suoraan tulojen hankkimiseen liittyvät menot voi siis hyvin usein vähentää verotuksesta. Verovähennyksiin liittyvä lainsäädäntö sisältää kuitenkin paljon poikkeuksia ja siksi verovähennys kelpoisuus kannattaa aina tarkistaa verottajan sivuilta vero.fi.

Sisällöntuottajan tappiot

Tappio tarkoittaa, että menot ovat olleet suuremmat kuin tulot vuoden aikana. Pääsääntöisesti tappiot voi vähentää seuraavan vuoden verotuksessa saaduista tuloista. Kuitenkin jos toiminta on harrastus luonteista, tappiot voidaan vähentää muiden tulojen sijasta vain vaan sometuloista.Tämä tarkoittaa, että seuraavana verovuotena voit merkitä veroilmoituksessa vähennyksiin viime vuoden tappiosi. Toimintasi ollessa harrastus luonteista, merkitä nämä tappiot vero vähennettäväksi sinun sen vuoden sometuloistasi.

Sisällöntuottajan arvonlisäverokanta

Toimiessasi toiminimellä tai osakeyhtiön alla, vuosittaisten tulojen ylittäessä 15 000 euroa, tulee sinun ilmoittautua arvonlisäverolliseksi.

Suurin osa somevaikuttajan työstä on markkinointityötä. Markkinointityön arvonlisäverokanta on 24 prosenttia. Työhön voi kuitenkin liittyä muutakin työtä kuin vain markkinointityötä, kuten esimerkiksi esiintymis- ja luennointi keikkoja. Esiintymispalkkiot ovat yleisesti arvonlisäverottomia, paitsi vaikuttajan ollessa rekisteröitynyt arvonlisäverorekisteriin, jolloin ne laskutetaan 10 prosentin arvonlisän verokannalla.

Tarkista kulloisenkin palvelun verokanta täältä.

Jos nämä asiat tuntuvat hankalilta ja jokin jää mietityttämään, voit olla meihin yhteydessä! Myös kirjanpitäjä on apunasi verotusasioissa.

Lisää luettavaa vaikuttajan verotuksesta

Kurkkaa tästä vielä Somelawn tähän sopivat palvelut

Yritykselle

  1. Neuvontaa verotukseen tästä
  2. Soppariapuriin pääset tästä 

Missä tahansa asiassa, ota alta yhteyttä. Olisi kiva olla avuksi!

Jätä yhteystietosi, niin jatketaan siitä

Kiitos!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme sekä tilauksen tehdessäsi Tilaus- ja sopimusehtomme.

Jos sisältö kiinnosti, tilaa tästä uutiskirjeemme!

Emme spämmäile turhia! Lähetämme sinulle viestiä, kun samanlaista luettavaa on taas saatavilla.

Kiitos!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme sekä tilauksen tehdessäsi Tilaus- ja sopimusehtomme.

Lue myös nämä

Tässä vielä lisää luettavaa sinulle.

Tekijänoikeudet ja tekijänoikeus­loukkaukset

Lue tästä tärkeää tietoa tekijänoikeuksista!

Case Happy Flops

Lue tästä, mitä casessa on juridisesti mahdollisesti mennyt pieleen ja mitä markkinointiin osallistuvien tahojen kannattaa huomioida.

Miksi urheilijoiden tai artistien ei tarvitse laittaa mainosmerkintöjä?

Lue tästä, eroaako urhelijoiden tai artistien mainostaminen vaikuttajien mainostamisesta.

”Saimme erinomaiset ja selkeät sopimukset. Sopimusasioiden hoitaminen Somelaw:lla todellakin säästi minulta aikaa ja yrittäjälle aika on aina rahanarvoista!”

”Koen Somelawn helposti lähestyttäväksi ja asiantuntevaksi. Iso suosittelu jos kaipaat nykyaikaista lakitoimistoa ja sitä, että asiat selitetään sinulle selkokielellä!”

”Tiestitkö, että oon maailman onnellisin, että oon löytänyt sut? Stressi ei nouse yhtään kun tiiän, että voin olla suhun yhteydessä ja asiat hoituu!

”Tehtiin Somelawlla yritykselle sopimukset eri tarpeisiin. Kävimme ensin yhdessä läpi mitä sopimukselta halutaan ja mitä sen pitäisi sisältää. Asia hoitui helposti ja nopeasti. Kiitos siitä!”

”Somelaw on jeesannut meitä monissa jutuissa niin sopimuksista vaikuttajamarkkinoinnin lainmukaisuuteen. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä palveluun, ja sen lisäksi yhteistyö on todella vaivatonta!”

Mikään ei ole koskaan antanut minulle samanlaista mielenrauhaa ja tukea kuin nimenomaan somemaailmaan keskittynyt lakimies. Pelkkä ajatus jo siitä, että kerrankin on oikeasti pätevä ihminen keltä kysyä jos mieltä askarruttaa jokin on ollut korvaamatonta.”

”Somelaw piti huolen siitä, että molemmat osapuolet kirjoittavat sopimuksen mielellään eikä tarjoamamme sopimus johda ylimääräiseen säätöön”

Siis kiitos! Jos en olisi saanut Somelawn apua, olisin hävinnyt rahaa satoja euroja joka kuukausi.

”Kun ottaa juristin avuksi, sopimusasiat voi onneksi hoitaa myös niin, ettei ne aiheuta ylimääräistä stressiä”

“Sopimusten teko ammattimaisesti pitää huolta yrityksen imagosta yhteistyökumppaneiden suuntaan ja tuo turvaa, että sopimukset ovat pätevät. Ammattilaisella on myös aina viimeisin tieto mitä sopimusten tulee sisältää, tähän selvittelytyöhön olisi minulta yrittäjänä mennyt vielä enemmän aikaa

”Jos et halua kymmensivuisia ja vaikeaselkoisia sopimusnivaskoja, suosittelen Somelawta!”

Esitetyt arvostelut ja lupa niiden käyttöön on pyydetty ja saatu suoraan Somelawn asiakkailta.

Somelaw

Tilaa meidän uutiskirje tästä!

Pysy perillä pykälistä ja tilaa tästä uutiskirjeemme. Älä huoli, emme lähetä turhia viestejä.

Kiitos!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme sekä tilauksen tehdessäsi Tilaus- ja sopimusehtomme.