Somelaw – 18.06.2021

Vaikuttajan verovähennykset ja arvonlisäverollisuus

Tiedätkö mitä menoja voit vähentää sometulojesi verotuksesta? Entä milloin olet arvolisäverollinen ja mitä arvolisäveroprosenttia tulee käyttää milloinkin?

Lue tästä artikkelista lisää!

Lyhyesti

Sisällöntuottajan verovähennyksiä ei kannata unohtaa. Sometulojen hankkimiseen liittyvät pienhankinnat voi yleisesti vähentää tuloverosta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi puhelin jolla kuvaat saattaa olla vähennyskelpoinen.

Sisällöntuottaja on lähtökohtaisesti aina arvonlisäverovelvollinen toimiessaan toiminimellä tai osakeyhtiön alla ja kun niiden tulot ylittävät 15 000 euroa vuodessa.  Sisällöntuottajan  ALV- prosentti laskutettaessa on yleensä 24 prosenttia.

Artikkelin luettuasi tiedät:

  • Sisällöntuottajan verovähennyksistä,
  • Sisällöntuottajan tappioista & niiden verovähennyksistä,  
  • Milloin olet arvonlisäverollinen ja
  • Mitä arvonlisäveroa käyttää milloinkin.

Sisällöntuottajan verovähennykset

Sisällöntuottajana voit myös tehdä verovähennyksiä, joita ei kannata unohtaa. Verovähennys mahdollisuuksia on useita. Esimerkiksi sisällöntuottajan pienhankintoja on helppo verovähentää. Jos esimerkiksi tarvitset sisällöntuotto työssäsi puhelinta tai kameraa ja käytät niitä pääsääntöisesti työssäsi,  ne ovat vähennyskelpoisia hankintoja.

Jos toimit harrastuspohjalta yksityishenkilönä voit merkitä hankintoja ja kuluja henkilökohtaisella veroilmoituksella tulonhankkimisvähennyksinä.

Toimiessasi osakeyhtiön tai toiminimen alla voit tuloverotuksessa vähentää ne menot, jotka liittyvät suoraan tulojen hankkimiseen. Vähennykset voi maksaa suoraan firman tililtä ja kuitit täytyy säilyttää kirjanpidon tueksi. Jos sinulla on kirjanpitäjä, toimitat kuitit vähennyksistä suoraan hänelle.

Pienhankinta vähennys

Lain mukaan kerralla kuluksi voidaan vähentää sellainen käyttöomaisuus, jonka:

  1. Arvoitu käyttöikä on enintään 3 vuotta tai
  2. Hankintameno on korkeintaan 1200e, jolloin kyseessä on pienhankinta
  • Esim. Jos olet hankkinut 800 eurolla matkapuhelimen, jota käytät pääsääntöisesti työssäsi sisällöntuottajana voit vähentää sen arvon (800e) pienhankintana.

Pienhankinnat ja muut suoraan tulojen hankkimiseen liittyvät menot voi siis hyvin usein vähentää verotuksesta. Verovähennyksiin liittyvä lainsäädäntö sisältää kuitenkin paljon poikkeuksia ja siksi verovähennys kelpoisuus kannattaa aina tarkistaa verottajan sivuilta vero.fi.

Sisällöntuottajan tappiot

Tappio tarkoittaa, että menot ovat olleet suuremmat kuin tulot vuoden aikana. Pääsääntöisesti tappiot voi vähentää seuraavan vuoden verotuksessa saaduista tuloista. Kuitenkin jos toiminta on harrastus luonteista, tappiot voidaan vähentää muiden tulojen sijasta vain vaan sometuloista.Tämä tarkoittaa, että seuraavana verovuotena voit merkitä veroilmoituksessa vähennyksiin viime vuoden tappiosi. Toimintasi ollessa harrastus luonteista, merkitä nämä tappiot vero vähennettäväksi sinun sen vuoden sometuloistasi.

Sisällöntuottajan arvonlisäverokanta

Toimiessasi toiminimellä tai osakeyhtiön alla, vuosittaisten tulojen ylittäessä 15 000 euroa, tulee sinun ilmoittautua arvonlisäverolliseksi.

Suurin osa somevaikuttajan työstä on markkinointityötä. Markkinointityön arvonlisäverokanta on 24 prosenttia. Työhön voi kuitenkin liittyä muutakin työtä kuin vain markkinointityötä, kuten esimerkiksi esiintymis- ja luennointi keikkoja. Esiintymispalkkiot ovat yleisesti arvonlisäverottomia, paitsi vaikuttajan ollessa rekisteröitynyt arvonlisäverorekisteriin, jolloin ne laskutetaan 10 prosentin arvonlisän verokannalla.

Tarkista kulloisenkin palvelun verokanta täältä.

Jos nämä asiat tuntuvat hankalilta ja jokin jää mietityttämään, voit olla meihin yhteydessä! Myös kirjanpitäjä on apunasi verotusasioissa.

Kurkkaa tästä vielä Somelawn tähän sopivat palvelut

Yritykselle

  1. Neuvontaa lainmukaiseen markkinointiin tästä
  2. Soppariapuriin pääset tästä (josta pääset tilaamaan myös sopimuksiin liitettävät ohjeet mainostunnisteisiin)
  3. Apua kaupallisiin yhteistöihin (sisältää esim. lainmukaisen markkinoinnin tarkastuksen) löydät tästä

Voit myös ottaa yhteyttä, niin katsotaan yhdessä sinulle sopiva paketti!

Jätä yhteystietosi, niin jatketaan siitä

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Jos sisältö kiinnosti, tilaa tästä uutiskirjeemme!

Emme spämmäile turhia! Lähetämme sinulle viestiä, kun samanlaista luettavaa on taas saatavilla.

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Lue myös nämä

Tässä vielä lisää luettavaa sinulle.

Vaikuttajan verotus- vaikuttajan eri yritysmuodot (osa 3)

Miten eri yritysmuotojen verotus eroaa toisistaan ja mikä yritysmuoto sinulle sisällöntuottajana on juuri se oikea, lue tästä artikkelista.

Vaikuttajan verotus – sarja : Palkkiomuodot (osa 2)

Mistä kaikesta sisällöntuottajan tulee maksaa veroa? Tiedätkö, mitä eroa on tuotelahjalla ja mainoslahjalla sekä niiden verotuksella? Lue tästä artikkelista!

Vaikuttajan verotus -sarja : Sometulot (osa 1)

Mitä sometulot ovat? Miten sisällöntuottajaa verotetaan? Mikä kaikki voi vaikuttaa somevaikuttajan verotukseen ja mitä seurauksia verojen ilmoittamatta jättämisellä voi olla? Lue tästä artikkelista!

Somelaw

Tilaa meidän uutiskirje tästä!

Pysy perillä pykälistä ja tilaa tästä uutiskirjeemme. Älä huoli, emme lähetä turhia viestejä.

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.