Somelaw – 14.2.2024

Vaikuttaja­­­­markkinointi & Tuomioistuin

Tuomioistuin ja vaikuttajamarkkinointi?

Alan toimijoita auttaaksemme kokosimme vaikuttajamarkkinoinnin lakiohjeet yhteen paikkaan.

Tutustu Somelawn laatimiin Vaikuttajamarkkinointia ja tuomioistuinta koskeviin ilmaisiin lakiohjeisiin alta!

Tuomioistuin

Vaikuttajamarkkinoinnin kontekstissa tuomioistuin voi sanktioida lainvastaisesta markkinoinnista kieltämällä markkinoijaa jatkamasta markkinointisäännösten vastaista menettelyä. Juridisesti puhutaan ”markkinaoikeudellisesta kiellosta” tai ”kietopäätöksestä”.

Kuluttaja-asiamies voi saattaa asian Markkinaoikeuden käsiteltäväksi ja markkinoinnin kontekstissa tapaukseen sovelletaan Kuluttajansuojalakia tai muuta markkinointia koskevaa erityissääntelyä.

Tuomioistuimen ratkaisu vaikuttajamarkkinointiin

Tuomioistuin ei ole vielä Suomessa ottanut kantaa vaikuttajamarkkinointiin, mutta Ruotsissa näin on tehty jo useasti.

Esimerkkinä tapaus Alexandra media, jossa tuomioistuin katsoi sosiaalisen median julkaisuista puuttuvat mainosmerkinnät lainvastaiseksi markkinoinniksi (piilomainontakiellon rikkominen). 

  • Tuomioistuin kielsi Alexandraa 100 000 kruunun uhkasakolla tehostetulla kieltopäätöksellä osallistumista matkapuhelimien kierrätyspalveluiden markkinointiin blogissaan ja Instagramissa siten, ettei markkinointi ole tunnistettavissa markkinoinniksi.
  • Alexandra media ilmoitti kertyneiksi oikeudenkäyntikuluikseen n. 535 000 kruunua (n. 53 000 euroa), jotka tuomioistuin määräsi kokonaan hänen itsensä maksettavaksi.
  • Lisäksi tapaus sain paljon mediahuomiota kansainvälisesti.

Lue lisää tapauksesta täältä.

Somelaw suosittelee konsultoimaan juristia aina ennen vaikuttajamarkkinoinnin aloittamista. Näin varmistat sopimuksin, ettei harjoittamasi markkinointi etene tuomioistuimen käsiteltäväksi.

”Suomi seuraa oikeudenkäytössään usein Ruotsin jalanjäljissä, joten on vain ajan kysymys, milloin Suomeen saadaan vastaava tapaus käsiteltäväksi. Kukaan ei varmaan halua toimia sen keulakuvana, joten lakiasioista kannattaa varmistua.”

Katariina Ruuskanen, Juristi & Somelawn perustaja

Tutustu sääntelyyn liittyen myös näihin:

Löydät lisätietoa mainituista tahoista näistä Somelawn ilmaisista vaikuttajamarkkinoinnin lakiohjeista:

Tutustu muihin lakiohjeisiin

Jatka lakiohjeisiin tutustumista alta!

Musiikin käyttäminen

Lue tästä, miten markkinoinnissa saa käyttää musiikkia.

Sopimukset

Lue tästä vaikuttajamarkkinoinnista ja siihen liittyvistä sopimuksista.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Lue tästä, miten KKV ja Kuluttaja-asiamies vaikuttaa vaikuttajamarkkinointiin

Voimmeko olla avuksi?

Kaipaatko lakiapua esimerkiksi

viranomaisten,

lausuntopyynnön,

sopimusasioiden tai

sääntelyn noudattamisen kanssa?

Ota meihin yhteyttä,

olisi kiva olla avuksi! 💜

📩 Laita meille viestiä tästä 📩

Kiitos!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

”Koen Somelawn helposti lähestyttäväksi ja asiantuntevaksi. Iso suosittelu jos kaipaat nykyaikaista lakitoimistoa ja sitä, että asiat selitetään sinulle selkokielellä!”

”Tehtin Somelawlla yritykselle sopimukset eri tarpeisiin. Kävimme ensin yhdessä läpi mitä sopimukselta halutaan ja mitä sen pitäisi sisältää. Asia hoitui helposti ja nopeasti. Kiitos siitä!”

”Somelaw ja Katariina on jeesannut meitä eli vaikuttajamarkkinointitoimisto Noordia monissa jutuissa niin sopimuksista vaikuttajamarkkinoinnin lainmukaisuuteen. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä palveluun, ja sen lisäksi yhteistyö on todella vaivatonta!”

”Jos et halua kymmensivuisia ja vaikeaselkoisia sopimusnivaskoja, suosittelen Somelawta. Saimme erinomaiset ja selkeät sopimukset. Sopimusasioiden hoitaminen Somelaw:lla todellakin säästi minulta aikaa ja yrittäjälle aika on aina rahanarvoista!”

“Sopimusten teko ammattimaisesti pitää huolta yrityksen imagosta yhteistyökumppaneiden suuntaan ja tuo turvaa, että sopimukset ovat pätevät. Ammattilaisella on myös aina viimeisin tieto mitä sopimusten tulee sisältää, tähän selvittelytyöhön olisi minulta yrittäjänä mennyt vielä enemmän aikaa”

”Mikään ei ole koskaan antanut minulle samanlaista mielenrauhaa ja tukea kuin nimenomaan somemaailmaan keskittynyt lakimies. Pelkkä ajatus jo siitä, että kerrankin on oikeasti pätevä ihminen keltä kysyä jos mieltä askarruttaa jokin on ollut korvaamatonta.”

”Siis kiitos! Jos en olisi saanut Somelawn apua, olisin hävinnyt rahaa satoja euroja joka kuukausi.”

”Kun ottaa juristin avuksi, sopimusasiat voi onneksi hoitaa myös niin, ettei ne aiheuta ylimääräistä stressiä”

”Somelaw piti huolen siitä, että molemmat osapuolet kirjoittavat sopimuksen mielellään eikä tarjoamamme sopimus johda ylimääräiseen säätöön”

Esitetyt arvostelut ja lupa niiden käyttöön on pyydetty ja saatu suoraan Somelawn asiakkailta.

Somelaw

Tilaa meidän uutiskirje tästä!

Pysy perillä pykälistä ja tilaa tästä uutiskirjeemme. Älä huoli, emme lähetä turhia viestejä.

Kiitos!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.