Osakeyhtiö yritysmuotona sometuloille on hyvä vaihtoehto, jos sosiaalisesta mediasta tulee päätoiminen elinkeino ja tulot kasvavat suhteellisen suuriksi. Hyvänä pääsääntönä voi pitää sitä, että mikäli tulosi ylittävät 40 000,00 euroa vuodessa, kannattaa vaihtaa osakeyhtiöön. Jos harkitset työntekijän palkkaamista, tulee Oy silloin ajankohtaiseksi. Ennen työntekijän palkkaamista kannattaa tsekata tämä artikkeli (ja voit välttää työsuhteen maksullisuuden sen päätyttyä).
Verokortti ja palkan nostaminen:
- Osakeyhtiössä vaikuttaja voi itse päättää, kuinka paljon hän nostaa palkkaa yrityksestään. Palkkaa nostetaan siis oman päätöksen mukaan yhtiön tililtä omalle tilille.
- Verokortti siis toimitetaan esimerkiksi kirjanpitäjälle, jolle palkkanostot ilmoitetaan. Sisällöntuottaja arvioi vuoden aikana nostamansa palkan ja tuloveroprosentti määräytyy suoraan sen mukaan.
Osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen. Kaikki tulot kuuluvat siis osakeyhtiössä yrityksen toimintaan, jolloin tulot ja menot menevät osakeyhtiön kirjanpitoon. Oy tekee tämän perusteella veroilmoituksen (tai kirjanpitäjäsi tekee).
- Osakeyhtiön veroilmoitus tulee jättää viimeistään 4 kuukauden jälkeen tilikauden päättymisestä.
Koska osakeyhtiön kirjanpito on hieman monimutkaisempaa, osakeyhtiön kannattaa aina hankkia oma kirjanpitäjä, joka auttaa kirjanpidossa sekä esimerkiksi verotuksessa.
Huom! Oy:ssä tuotelahjat kuuluvat osakeyhtiöllesi, ne ovat sen tuloa. Periaattessa tämä tarkoittaa sitä, että halutessasi tuotteen yksityiseen käyttöösi, sinun täytyy nostaa tämä itsellesi palkan muodossa.
Esim. Mira tuottaa sisältöä osakeyhtion alla. Mira saa yhteistyöstä vaatteita myyvän verkkokaupan kanssa 300 euron rahapalkkion sekä 200 euron edestä valitsemiaan vaatteita. Mira haluaa vaatteet myös yksityiseen käyttöönsä. Miran täytyy merkitä vaatteiden arvo seuraavaan nostamaan palkkaansa.
Osakeyhtiön tulojen ylittäessä 15 000 euroa vuodessa, myös osakeyhtiö on arvolisäverovelvollinen. Katso tästä lisää edellisestä kappaleesta!