Somelaw – 18.06.2021

Vaikuttajan eri yritysmuodot & verotus (osa 3)

Tiesitkö, että sisällöntuottajan valitsemalla yritysmuodolla on merkitystä myös verotuksessa? Yritysmuoto vaikuttaa esimerkiksi tuloveroon ja siihen milloin ja miten verot ilmoitetaan. Lue tästä artikkelista lisää siitä, miten eri yritysmuotojen verotus eroaa toisistaan ja mikä yritysmuoto sinulle sisällöntuottajana on juuri se oikea.

Lyhyesti

Sisällöntuottaja voi toimia harrastuspohjalta yksityishenkilönä tai halutessaan perustaa yrityksen ja harjoittaa toimintaansa toiminimellä tai osakeyhtiön kautta. Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä, mutta jokaisessa on omat seikkansa, jotka on otettava huomioon sometulojen verotuksessa.

Artikkelin luettuasi tiedät:

  • Eri yritysmuodoista, jotka sopivat sisällöntuottajalle;
    • yksityishenkilönä toimiminen,
    • kevytyrittäjyys,
    • toiminimi,
    • osakeyhtiö,
  • Miten eri yritysmuotojen verotus eroaa toisistaan,
  • Miten hoidat verotuksen oikein.

Yksityishenkilönä, sometulojen verotus

Kun toimit yksityishenkilöä sosiaalisen median sisällöntuottajana (eli tuotat kaupallista sisältöä sosiaalisen median kanavillesi ilman, että sinulla on esimerkiksi toiminimeä tai yritystä), verotus menee sinun veroilmoituksesi kautta.

Sinun tulee siis itse ilmoittaa veronalaiseksi tuloksi kaikki sometulosi.

  • Tämän tekeminen onnistuu esitäytetyn veroilmoituksen avulla OmaVero-palvelussa keväällä, yleensä huhti-toukokuussa. Esitäytetystä veroilmoituksesta voit tarkistaa ilmoitetut tulosi ja täydentää niitä.

Esim.  jos olet saanut viime vuonna tuloja kolmesta kaupallisesta yhteistyöstä, merkitse nämä veroilmoituksellesi.

Vinkki 5! Pidä itselläsi kirjaa tehdyistä yhteistöistä ja muista tuloista – tämä helpottaa veroilmoituksen täyttämistä huhti-toukokuussa.

Samassa voit myös ilmoittaa tuloihin kohdistuvat menot.

Esim. jos olet hankkinut kameran tai ring lightin, voit ilmoittaa ne vähennyksiksi veroilmoituksellasi. Myös menoista kannattaa pitää kirjaa ilmoituksen tekemisen helpottamiseksi.

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on yksi vaihtoehto, jos haluat toimia yrittäjänä, mutta toimintasi ei ole vielä laajentunut päätoimiseksi (vaan on pienimuotoista).

Esim. Yritystoimintasi on pienimuotoista, teet töitä oman työsi ohella, tulosi ovat suhteellisen pieniä tai haluat, että joku muu hoitaa kaikki hallinnolliset asiat puolestasi.

Tässä mallissa kevytyrittäjyyttä tarjoava palvelu hoitaa:

  • kirjanpidon, laskutuksen sekä muun  byrokration ja hallinnollisen puolen sinun puolestasi.

Palvelun kautta voit myös laskuttaa asiakasta.

Huom! Palvelu ottaa sinulta laskusta pienen prosentin korvaukseksi (yleensä noin 5%). Jos toimintasi kasvaa, voi laskusta menevä prosentti kasvaa isoksi, jolloin kevytyrittäjyys ei välttämättä ole enää sinulle edullinen vaihtoehto.

Verotuksellisesti kevytyrittäjyys tarkoittaa tätä:

  • Kevytyrittäjä on yksityishenkilö joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakkopidätyksen.
  • Sinun saama tulosi lasketaan yhteen muiden ansiotulojen kanssa, kuten esimerkiksi päätoimisessa työssäsi ja verotus tapahtuu samalla ennakonpidätysprosentilla. Olethan siis tarkkana veroprosenttisi kanssa, jotta et joudu maksamaan jälkiveroa!

Kevytyrittäjyydestä siirtymistä toiminimeen tai osakeyhtiöön kannattaa harkita heti, kun tulot alkavat kasvaa ja käyttämäsi palvelun korvaus palkkioista alkaa olemaan sitä luokkaa, että voisit palkata summalla oman kirjanpitäjän yritykselle.

  • Esim. Saat yhdestä yhteistyöstä 300 e ja kevytyrittäjyyden laskutuspalvelu ottaa laskusta välistä 5 % (15 euroa). Jos alat saamaan yhdestä yhteistyöstä 3000 e, ottaa laskutuspalvelu välistä yhdestä laskusta jo 150 euroa. Koska tuolla summalla palkkaa jo oman kirjanpitäjän hoitamaan samat asiat, ei kevytyrittäjyys välttämättä ole enää kannattavaa.

Toiminimi sometuloille

Toiminimen perustaminen sometuloillesi voi olla järkevä vaihtoehto, kun tuloja alkaa kertymään enemmän ja säännöllisemmin. Perustaessasi toiminimen sometulot kuuluvat yritystoimintaasi ja toimit elinkeinonharjoittajana.

Toiminimiyrittäjä maksaa pääsääntöisesti verot ennakkoveroina, mikä tarkoittaa sitä, että yrittäjä ilmoittaa arvion yritystoiminnan tuloista vuoden aikana ja verot maksetaan tämän perusteella. Verovuoden päättyessä lopullinen verotus tapahtuu elinkeinotoiminnan veroilmoituksella (jossa tarkastetaan ja ilmoitetaan lopulliset toiminnan tulot ja menot).

  • Elinkeinotoiminnan veroilmoituksen määräpäivä on 1.huhtikuuta.
  • Mikäli käy ilmi, että veroja ei ole maksettu riittävästi tai niitä on maksettu ennakkoveroina liikaa, maksetaan puuttuva summa täydennys  -tai jäännösveroina taikka vaihtoehtoisesti veronpalautuksina takaisin toiminimiyrittäjälle.

Toiminimiyrittäjänä sinun tulee lisäksi tarkistaa, oletko arvonlisäverollinen.

  • Jos toimintasi ylittää 15 000 euroa vuodessa, olet myös arvonlisäverollinen.
  • Tämä tarkoittaa sitä, että toiminimi täytyy ilmoittaa arvonlisäverollisten rekisteriin ja sinun täytyy lisätä laskuihisi alvi ja tilittää ne verottajalle.

Jos nämä asiat tuntuvat vaikeilta, kannattaa harkita kirjanpitäjän hankkimista! Kirjanpitäjä avustaa kirjanpidon lisäksi myös veroasioissa.

Toiminimi vai osakeyhtiö?

Hyvänä pääsääntönä voi pitää sitä, että mikäli tulosi ylittävät 40 000,00 euroa vuodessa, kannattaa toiminimi vaihtaa osakeyhtiöön.

Toiminimenä toimiminen on käytännössä helpompaa, sillä esimerkiksi kaikki tulot ovat suoraan yrittäjän henkilökohtaisessa käytössä. Toisaalta, olet myös henkilökohtaisessa vastuussa kaikista toiminimen asioista, kun osakeyhtiössä taas yhtiö vastaa kaikista velvoitteista. Osakeyhtiössä nostat palkkaa yhtiön tililtä itsellesi.

Sometulot ja osakeyhtiö

Osakeyhtiö yritysmuotona sometuloille on hyvä vaihtoehto, jos sosiaalisesta mediasta tulee päätoiminen elinkeino ja tulot kasvavat suhteellisen suuriksi. Hyvänä pääsääntönä voi pitää sitä, että mikäli tulosi ylittävät 40 000,00 euroa vuodessa, kannattaa vaihtaa osakeyhtiöön. Jos harkitset työntekijän palkkaamista, tulee Oy silloin ajankohtaiseksi. Ennen työntekijän palkkaamista kannattaa tsekata tämä artikkeli (ja voit välttää työsuhteen maksullisuuden sen päätyttyä).

Verokortti ja palkan nostaminen:

  • Osakeyhtiössä vaikuttaja voi itse päättää,  kuinka paljon hän nostaa palkkaa yrityksestään. Palkkaa nostetaan siis oman päätöksen mukaan yhtiön tililtä omalle tilille.
  • Verokortti siis toimitetaan esimerkiksi kirjanpitäjälle, jolle palkkanostot ilmoitetaan. Sisällöntuottaja arvioi vuoden aikana nostamansa palkan ja tuloveroprosentti määräytyy suoraan sen mukaan.

Osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen. Kaikki tulot kuuluvat siis osakeyhtiössä yrityksen toimintaan, jolloin tulot ja menot menevät osakeyhtiön kirjanpitoon. Oy tekee tämän perusteella veroilmoituksen (tai kirjanpitäjäsi tekee).

  • Osakeyhtiön veroilmoitus tulee jättää viimeistään 4 kuukauden jälkeen tilikauden päättymisestä.

Koska osakeyhtiön kirjanpito on hieman monimutkaisempaa, osakeyhtiön kannattaa aina hankkia oma kirjanpitäjä, joka auttaa kirjanpidossa sekä esimerkiksi verotuksessa.

Huom! Oy:ssä tuotelahjat kuuluvat osakeyhtiöllesi, ne ovat sen tuloa. Periaattessa tämä tarkoittaa sitä, että halutessasi tuotteen yksityiseen käyttöösi, sinun täytyy nostaa tämä itsellesi palkan muodossa.

Esim. Mira tuottaa sisältöä osakeyhtion alla. Mira saa yhteistyöstä vaatteita myyvän verkkokaupan kanssa 300 euron rahapalkkion sekä 200 euron edestä valitsemiaan vaatteita. Mira haluaa vaatteet  myös yksityiseen käyttöönsä. Miran täytyy merkitä vaatteiden arvo seuraavaan nostamaan palkkaansa.

Osakeyhtiön tulojen ylittäessä 15 000 euroa vuodessa, myös osakeyhtiö on arvolisäverovelvollinen. Katso tästä lisää edellisestä kappaleesta!

Tietoa vaikuttajan verotuksesta

Katso tästä lisätietoa sisällöntuottajan verotuksesta:

Voimmeko olla avuksi?

Laita meille viestiä tästä!

Kiitos!

Lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme ja tilauksen tehdessäsi Tilaus- ja sopimusehtomme.

Lue myös nämä

Tässä vielä lisää luettavaa sinulle.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva häirintä

Tärkeää tietoa somehäirinnästä.

Tekijänoikeudet ja tekijänoikeus­loukkaukset

Lue tästä tärkeää tietoa tekijänoikeuksista!

Case Happy Flops

Lue tästä, mitä casessa on juridisesti mahdollisesti mennyt pieleen ja mitä markkinointiin osallistuvien tahojen kannattaa huomioida.

”Saimme erinomaiset ja selkeät sopimukset. Sopimusasioiden hoitaminen Somelaw:lla todellakin säästi minulta aikaa ja yrittäjälle aika on aina rahanarvoista!”

”Koen Somelawn helposti lähestyttäväksi ja asiantuntevaksi. Iso suosittelu jos kaipaat nykyaikaista lakitoimistoa ja sitä, että asiat selitetään sinulle selkokielellä!”

”Tiestitkö, että oon maailman onnellisin, että oon löytänyt sut? Stressi ei nouse yhtään kun tiiän, että voin olla suhun yhteydessä ja asiat hoituu!

”Tehtiin Somelawlla yritykselle sopimukset eri tarpeisiin. Kävimme ensin yhdessä läpi mitä sopimukselta halutaan ja mitä sen pitäisi sisältää. Asia hoitui helposti ja nopeasti. Kiitos siitä!”

”Somelaw on jeesannut meitä monissa jutuissa niin sopimuksista vaikuttajamarkkinoinnin lainmukaisuuteen. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä palveluun, ja sen lisäksi yhteistyö on todella vaivatonta!”

Mikään ei ole koskaan antanut minulle samanlaista mielenrauhaa ja tukea kuin nimenomaan somemaailmaan keskittynyt lakimies. Pelkkä ajatus jo siitä, että kerrankin on oikeasti pätevä ihminen keltä kysyä jos mieltä askarruttaa jokin on ollut korvaamatonta.”

”Somelaw piti huolen siitä, että molemmat osapuolet kirjoittavat sopimuksen mielellään eikä tarjoamamme sopimus johda ylimääräiseen säätöön”

Siis kiitos! Jos en olisi saanut Somelawn apua, olisin hävinnyt rahaa satoja euroja joka kuukausi.

”Kun ottaa juristin avuksi, sopimusasiat voi onneksi hoitaa myös niin, ettei ne aiheuta ylimääräistä stressiä”

“Sopimusten teko ammattimaisesti pitää huolta yrityksen imagosta yhteistyökumppaneiden suuntaan ja tuo turvaa, että sopimukset ovat pätevät. Ammattilaisella on myös aina viimeisin tieto mitä sopimusten tulee sisältää, tähän selvittelytyöhön olisi minulta yrittäjänä mennyt vielä enemmän aikaa

”Jos et halua kymmensivuisia ja vaikeaselkoisia sopimusnivaskoja, suosittelen Somelawta!”

Esitetyt arvostelut ja lupa niiden käyttöön on pyydetty ja saatu suoraan Somelawn asiakkailta.

Somelaw

Tilaa meidän uutiskirje tästä!

Pysy perillä pykälistä ja tilaa tästä uutiskirjeemme. Älä huoli, emme lähetä turhia viestejä.

Kiitos!

Lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme ja tilauksen tehdessäsi Tilaus- ja sopimusehtomme.